* Ti 5.5. Usein kysyttyä (FAQ)

Tänne laitamme saunojien lähettämät kysymykset ja
saunamestarien vastaukset saunoista / saunomisesta. 

Vastaus: 
Hei Anna!
Asiaa tuntevaksi nimeäisin rivistämme ehdottomasti terveys puolelle emeritus prof. Pentti Tuohimaan Tampereelta. Hänellä on erittäin pitkä ja hyvä tietous jota vaikea kenenkään ohittaa.
Pariskuntaa haen hetken ja kyselen heidän suostuvuuttaan.
Tv Pekka Paasonen
Saunamestari Kilta ry
Puh.johtaja
045 888 0101

17. 
Nimi: Anna Kauhala
Kysymys: Hei,

olen toimittaja ja olen tekemässä Apu Terveys -lehteen isoa juttua saunan terveysvaikutuksista. Haastattelen juttuun sekä asiantuntijoita että saunomista rakastavaa ihmistä. Voisiko jälkimmäinen löytyä teidän kauttanne?

Haastateltavan pitäisi olla 50-75-vuotias nainen tai pariskunta, joka saunoo ainakin neljä kertaa viikossa. Hänellä pitäisi olla oma, mielellään puulämmitteinen pihasauna tai mökkisauna, jossa hänet voidaan myös kuvata ja saada ihanaa, kesäistä ja idyllistä kuvaa. Kuvissa ei tarvitse olla alasti. Meitä kiinnostaisi mm. kuinka usein saunoo, kuinka pitkiä aikoja, yksin vai yhdessä, mitkä ovat saunarituaalit, miksi saunominen on niin ihanaa, mitä se antaa, onko se kohentanut terveyttä tai hyvinvointia, jäävätkö huolet lauteille jne. Arjen elämänmakuiset esimerkit tai tapahtumat ovat toivottavia.

Iso kiitos avusta!

16.
Nimi: Ari Lagerbom
Sähköposti: ari.lagerbom@gmail.com
Kysymys: Olemme aloittaneet projektin, jossa rakennetaan yleinen sauna tänne Reposaareen ja tietenkin kahviotilat meren välittömään läheisyyteen. Onko teillä antaa ihannemittoja saunaan ja pesutiloihin ja kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan. On hyvä aloittaa piirustuspöydältä asiantuntijoiden opeilla. 

Vastaus: 
Tervehdys!
Kysymyksesi on "suhtkoht" laaja, joten päätin soittaa sinulle saadakseni yleiskuvaa hankkeestanne.
Kun suunnitelmat hankkeen alussa ovat monipuoliset, jotka myös mahdollistavat tulevaisuuden laajentamismuutokset, olemme oikeilla raiteilla. Yhdistäen hankkeeseen myös paikalliset eri yhdistykset esim avantouimarit yms. saamme hankkeelle lisää "apureita" ja myötätuulta. sekä mahdollisesti myös perusasiakaskunnan heti alkuun.

Saunamestari Kilta ry on myös mukana puhaltamassa hyvää"saunatuulta" hankkeellenne!
Annamme yhdistyksen tuella teille neuvoa ja opastusta periaatteella, kysyvä ei tieltä eksy!

Löylyterveisin

Saunamestari Kilta ry
Puheenjohtaja
Pekka Paasonen
045 888 0101

15.
Kysymys: Varmaan väärä paikka kysyä näinkin epäasiallista ja sisällöltään arveluttavaa kysymystä... Meillä on mökillä aivan erinomainen tavallinen puusauna ja erillinen vanha savusauna. Meillä on pientä lisätilan tarvetta, ja emme lämmitä juurikaan savusaunaa, joten 1 + 1, aion tehdä savusaunasta vierasmajan. Nyt tulee se kysymys: millä ja miten voisin pestä saunan sisustan. Sauna on aivan rannassa, mutta saaressa ja siellä ei ole sähköä. Aion paneloida saunan seinät ja katon ja tehdä siihen lautalattian.

Vastaus: 
Hei Tapio

Suru tuli puseroon kun luin tekstisi. Savusauna on ykkönen!

Mutta ajatellen aikaa ja käyttötarvetta sinä sen parhaiten.tiedät.
Pesu tietysti tuottaa ainakin fyysistä voimaa kun ei ole sähköä. Suosittelisin ihan peruspesuaineita ja katuharjaa saadaksesi seinistä irti sen irtonaisen noen pois, esim mäntysuopaa.
Ajatellen myös tulevaisuutta, saattaa tulla aika jolloin tekee mieli vielä muuttaa pukuhuone savusaunaksi. Jättäisin sisäseinärakenteet entiseen kuntoon. Tietysti et kertonut onko kyseessä hirsinen vai lautarakenteinen savusaunarakennus. Mutta jos on hirsirakenteinen tekisin itse irtonaisen sisäseinäkoolauksen saunan sisälle. Vaikkakin on vanha rakennus kysyeessä niin saattaahan kehikko liikkua vielä. Koolauksiin laittaisin tuulensuojalevyt tiivistämään rakenteita mutten muovia lainkaan. Jos on villan tarvetta niis laittaa tuulensuojalevyn ja paneelien väliin. Tuolla tavalla saattaa vanha savusauna tuoksu hirsistä pyrkiä hiukan uuteen majapaikkaan muttei pahasti. Hyttysetkin eivät pääse suoraan makuutilaan.
Lautarakenteisessa tietysti irtokoolauselle ei välttämättä tarvetta ole. mutta muuten sama rakenne kuin hirsirakenteeseen.
Kun on rantasauna kyseessä nuo rakennusluvat on nykyään tiukassa tai oikeastaan ei saatavissa. Joten säilyttäisin mahdollismman paljon vanhaa rakennetta. Tulevaisuuden tarpeita ei vielä tiedetä.

Joulua ja hyviä löylyjä toivottaen

Pekka Paasonen
Saunamestari Kilta ry
puheenjohtaja
045 888 0101

14. 
Kysymys:
Onko kuopiossa auki saunaa saunapäivänä la 27.7.  ja jos on miten toimitaan? 

Vastaus:
Hei Kaija.
Katsopa tältä Internet-sivulta niin varmasti löydät myös Kuopiosta sopivan saunan sinulle la 27.7.

13. 
- Kysymys: 
Hei!
Meillä on nyt toista kesää käytössä Kostamuksessa veistetty kelohonkasavusauna. Asumme Jormualla, aivan Oulujärven rannassa. Miten ratkaistaan lauteille tuleva noki? Ystävällä on lämmityksen ajaksi ulos vietävät lauteet. Meillä ne on kiinteät. Pylly meinaa olla nokinen saunomisen jälkeen!
Miten osallistutaan vuoden savusaunakilpailuun? Löylyt on meidän mielestämme pehmeät ja saunasta ei millään malttaisi lähteä pois. Meillä on neljä saunaa ja joku niistä lämpiää joka ilta!! Savusauna on ehdoton ykkönen. Ei kahta sanaa. Luulemme kuitenkin, että asiantuntija löytäisi paljonkin parannusehdotuksia.
Yst. terv. Matti ja Marja Korhonen

Vastaus: 
Hei Marja & Matti!
Kysymyksenne ja niiden ohessa oleva teksti houkuttelee varmasti kaikki SAVUSAUNAN todellisia ystäviä tulemaan tarkastamaan/kokemaan Teidän Saunamaailmanne.
Savusaunan kiinteät lauteet ja niiden nokeentuminen.
Vaihtoehtoja on monta
1. lauteiden pesu ennen saunomista
2. tehdään lauteiden päälle esim. vanerista sopivat ns. peitot jotka ovat lämmityksen ajan lauteiden päällä ja ne poistetaan ennen saunomista. Kangasmateriaaleissa huomioitava kipinänkesto ja noen läpäiseväisyys (paloturvallisuus)
3. ns. peflettien käyttö, vaneriset levyt lauteille mennessä ulkopuolelta. Puuritilöiden (peflettimalli) käyttö
4. seuraavan lauderemontin yhteydessä tehdään joko irroitettavat taikka saranoilla varustetut lauteet (voidaan kääntää pystyyn lämmityksen ajaksi)

Miten osallistutaan vuoden savusaunakilpailuun?
Kansainvälisen Savusauna klubin ja Ikaalisten Löylynlyöjien jäsenistö tekee yhteistyössä savusaunatarkastuksia. Tarkastuksessa käydään läpi n. 200 kohtaa savusaunastanne esim saunan sijainti alueella, kiukaan tekniset mitat (sisä/ulkopuoli) lauteiden rakenne, valaistus, savunpoistokanavat…..
Monta erilaista kohtaa joilla on vaikutusta löylyn laatuun ja saunojan turvallisuuteen. Tärkeimpinä saunojan turvallisuus ja sitten saunan paloturvallisuus (ennakointi/sammutus)
Tarkastusten yhteyshenkilö toimii Saunamestari Pentti Hakala Ikaalisissa,
email: pentti.hakala@ippnet.fi puh. 050 598 3933

Saunaterveisin
Pekka Paasonen
Saunamestari Kilta ry
puheenjohtaja
www.saunaseurat.fi

12.
- Kysymys:
Hei,
julistin vappuna itselleni haasteen nimeltä 100 saunaa vapusta vappuun. Asun Helsingissä ja ajattelin kysyä saunamestareilta vinkkejä haasteen toteuttamiseksi. Onko tässä pääkaupunkiseudulla joitakin suositeltavia saunoja listaani? Suunnittelen saunablogin perustamista haasteeni seurantaan. Tällä hetkellä haastelistallani on vasta viisi eri saunaa.
Yst. T. Rina

Vastaus: 
Tervehdys Rina ja Oikein hyvää Suomalaisen Saunan päivää!
(kesäkuun toinen lauantai on Suomalaisen Saunan päivä)
Google-kyselyä ennen katsoisin Sauna.co -sivuston jossa melko kattavasti Suomen saunat.
(http://saunat.co/ )
Ja tietysti liittymällä esim. Saunaseura Saunamafia ry -seuraan sinulla on mahdollisuus osallistua heidän aktiivisesti järjestämiin saunamatkoihin. (www,saunamafia.fi)
Unohtamatta tietysti omaa kalenteriamme, joissa on upeita ja ihania sauna-tapahtumia tarjolla.
Saunaterveisin
Pekka Paasonen
Saunamestari Kilta ry
puheenjohtaja
email:pontto013@gmail.com 

11. 
- Kysymys: 
Hei,
Olen hankkimassa infrapunasaunaa. Saisin edullisesti 2 hengen käytetyn keraamisilla lämmittimillä varustetun saunan. Nyt mietin keraamisten, hiilikuitu- ja halogeenilämmittimien eroja terveysvaikutusten ja sähkönkulutuksen suhteen.

Sairastan Touretten syndroomaa, joka aiheuttaa pieniä kramppeja. Lisäksi minulla on valtavasti raajoissa, (myös jokapuolella kehoa) elämää, esim. unta estäviä jännityksiä. Olen kokeillut 2 kertaa kyseistä käytettyä saunaa. Tunsin heti, kuinka säteet menivät kudoksiin rentouttaen.
Muita infrapunasaunoja en ole kokeillut. 
Terveisin, Maija

Vastaus: 
Hei Maija
Hienoa jos auttaa. Ei infrapunasäteet eroa toisistaan.
Myös tavallisessa saunassa on infrapunasäteilyä, mutta vähemmän.
Saunamestari Pentti Tuohimaa

10.
- Kysymys:
Hei Saunamestarit
Kysyisin että onko rantasauna taas avoinna tulevana juhannuksena 2017
Ikaalisissa 
siinä kylpylähotellin vieressä, jossa grilli ja istumapaikat ulkona ?

TT: Markku Perälä

Vastaus:
Tervehdys Markku!
Tietääkseni rantasauna on mahdollisesti avoinna. 
Lämmityksestä vastaa tulevana kautena hotellin omat lämmittäjät.
Aikaisemmin lämmistysvastaavana toimi Saunaseura
 Löylynlyöjät ry.
Nyt kun hotellin omistus on vaihtunut Restelille niin sopimus lämmityksestä on raennut.
Tulevan kesän Saunafestivaalin paikkakin on muuttunut (pe 14. - su 16.7.2017.) 
Uusi osoite on Toivolansaaren leirintäalue, Ikaalinen (http://www.toivolansaari.fi )
Ikaalisten kaupunki ja Saunaseura Löylynlyöjät ry ovat yhteistuumin kehittämässä aluetta.

Saunaterveisin,
Pekka Paasonen
Saunamestari 2012

9. 
- Kysymys:
Hei
Olen rakentamassa vanhoista hirsistä perinteistä saunaa. Laskennallinen tilavuus on n 30 m3 (3,3m x 3,7m, korkeus n 2,2m. Ikkunaa 0,3m2, sekä muurattu piippu ja palomuuri). Savusaunaksi sitä en voi laittaa talon läheisyyden vuoksi, mutta nyt olen miettinyt sisukiuasta, jonka saa myös kertalämmitteisenä uloslämpiävänä. Onko teillä käyttökokemuksia tuosta kiukaasta? Kuinka pitkään lämmitys kestää, entä pitkäänkö pystyy löylyttelemään? Toisena vaihtoehtona voi olla sydänkiuas, onko siitä kokemuksia?

Kiitos jo etukäteen!
Lauri Pöykkö
Rovaniemi

Vastaus:
Tervehdys Lauri!

Tuo on vaikea kysymys sanoa näin sivusta näkemättä saunaa ja tietämättä
saunojan tarpeita yms. hankintaan vaikuttavia asioita.

Toit jo kysymyksessäsi muutamia tärkeitä valintakriteereitä esille. Lämmitysnopeus, "löylykestävyys", kiukaan koko saunatilaan ja sitten lisäisin vakiosaunojien määrä, kiuastila (minkä kokoinen kiuas mahtuu tilaan), polttopuiden saatavuus, lämmittäjän aktiivuus (haluaako selvitä helpolla lämmityksestä) yms. Tietysti tärkein asia on saunassa on kiuas. Jos ei kiukaasta saa kunnon löylyjä niin koko sauna muuttuu hetkessä huonoksi joten kehoitan satsaamaan kiukaaseen ja kiuaskiviin..

Jatkuvalämmitteinen kiuas vaatii jatkuvaa lämmitystä mutta samalla se ei ole altis hiipumaan jos isokin ryhmä on saunomassa. Etuna on lämmitysnopeus ja löylyjen pitkä kesto jos muistaa lisätä puita.

Kertalämmitteisistä nostaisin esille myös yleisesti kehutut AITO-kiukaan eri mallit ja samalla pellettilämmitteisen AUVO-kiukaan mallit. Noissa kiukaissa on "lämmönkestävyys" omaa luokkaansa jo vakiomalleissa. Kertalämmitteisiin suositellaan pyöreitä kiuaskiviä (vähemmän koloja joihin voi noki tarttua joka tuo kitkuiset löylyt.) Pyöreät kivet myös nopeuttavat kiukaan lämpenemistä.

Lämmitysajat riippuvat oleellisesti kiukaan koosta, saunatilan lämpötilasta, myös (tärkein) lämmittäjän taidoista ja lämmitettävän kiukaan kivimäärästä. Tuo kivimäärä on massana myös verrannollinen "löylynkestävyyteen."

Jatkuvalämmittinen on lämmitysnopeutensa vuoksi suosittu. Mainitsemasi Sydänkiuas oli TM:n testeissä paras mukana olleista jatkuvalämmitteisistä kiukaista. Tulokset julkaistiin noin 2-3 vuotta sitten TM-lehdessä. Kiuaskiviksi suosittelen myös pyöreitä kiviä. Lämpö leviää tasaisesti pyöreiden kivien välissä.

Pekka Paasonen
Pönttöpalvelu
045 888 0101
www.ponttopalvelu.fi 
www.saunaseurat.fi

8. 
- Kysymys:
Hei
Mistä saisi hyvän tai ei nyt niin hyväkään tarvitse olla, piirustukset 
rakennuslupaan, kun samalla jättäisin muiden rakennusten piirustusten 
kanssa? Täällä piirtäjä väitti, että ei savusauna tarvitse 
rakennuslupaa ja minulla on ihan eri käsitys asiasta.
Terv. Kauko

Vastaus tulee myöhemmin: 

7.
- Kysymys:
Onko Saunaseuroissa käsitelty tätä hukattua yhteissaunojen
kansanperinnettä, mistä suomalainen sauna keski-euroopassa tunnetaan?
Itse olen suunnannut omat ja puolisoni lomani tuonne, missä vielä
arvostetaan tervettä suhtautumista omaan alastomuuteen muiden seurassa.
Miksi olemme hävenneet oman kulttuurimme lähes hengiltä?
Alla teos jonka jokainen saunan ystävän tulisi lukea.

http://www.finlandiakirja.fi/fi/martti-vuorenjuuri-sauna-kautta-aikojen-38397.html 

Tämän teoksen luettua voi jokainen ymmärtää mihin miljardien
investoinnit Wellness hotelleihin ja saunakeskuksiin perustuvat.
Tuota teosta kirjoittaessa Martti ei varmaan voinnut aavistaa tulevaisuutta. 

Erään ystäväni kommenttiin päättäen,
"se on muuten samaa nahkaa niin 
pepussa kuin pepussa" ; )
Arto

Vastaus: 
Tervehdys Arto!
Tietääkseni ei ole ainakaan kovin virallisesti ja julkisesti asiaa käsitelty saunaseuroissa. 
Mielipiteitähän saunojilla on laidasta laitaan, mutta ainakin minusta tuntuu laudekeskustelujen perusteella, ettei Suomessa helpolla toteudu Keski-Eurooppalainen saunakulttuuri. Itsekin olen saunonut monessa eri saunassa Euroopassa ja kyllä se käytäntö minulle sopisi, kuten sinullekin.
Saunaterveisin, 
Ari Tahvanainen
Saunamestari 2014

6.
- Kysymys:
Minulla oli ensin Narvin 7,5 kw sähkökiuas tavallista peltiä (ei ongelmia). 
Nyt on Narvin 8,0 kw rosteri sähkökiuas (ollut jo yli 10 vuotta). 
Ongelma on se,että kiuas lähettää harmaata pölyä lauteille, seiniin, lattialle ja joka paikkaan. 
Alussa ongelmaa ei ollut, mutta nyt jo muutaman vuoden ajan. 
Olen käyttänyt sekä keraamisia, että mustia kiviä. 
Ongelman jatkuessa vaihdoin keraamiset kivet mustiksi, mutta ongelma jatkuu. 
Narvilla tähän ongelmaan ei osattu sanoa mitään. 
Olisin todella kiitollinen, jos tähän ongelmaan saataisiin ratkaisu.

Vastausta odottaen,
Tommi

Vastaus:
Tervehdys Tommi!
Olen törmännyt toisen kotimaisen valmistuttajan sähkökiukaaseen jossa oli samanlainen ongelma. 
Kiuas oli n. vuoden vanha.
Valmistuttaja kiisti valmistusviat ja kertoi ongelman johtuvan keraamisista kiuaskivistä. 
Mielenkiinnosta menin tutkimaan kiuasta. 
Poistimme kivet kiukaasta ja etsimme ns. pölyn tuottajaa. 
Pölyhiukkaset olivat tietyn värisiä ja sillä jo perusteella pystyimme poissulkemaan kiukaan muut metalliaosat jotka olivat eriväriset.
Hiukkaset muistuttivat "lumihiutaleita" muodoltaan ja olivat täysin pölymäistä. 
Päädyimme kiukaan sähkövastuksiin jotka tuottivat pölyhiukkasia.
Tuo pöly oli erittäin ikävä näky harmaalla kaakelilattialla. Suomessa myytävissä sähkökiukaissa käytetään nykyään vallitsevan markkinatalouden aikana kolmenlaisia vastuksia. 
On merkitsemättömiä (halvat) ja sitten on merkinnät 304 tai 309. 304-merkinnällä oleva vastus on tarkoitettu yksityiskäyttössä olevaan kiukaaseen ja 309 sitten ammattikäyttöön. 
Noiden merkitsemättömien vastusten käyttö on ikävän yleistä meillä suomessa myytävissä kiukaissa. 
Vain yksi valmistaja tietääkseni käyttää kotimaassamme valmistettuja vastuksia ja joissa on merkinnät 304 tai 309. Vieraillessani ko. vastustehtaalla ja kysyessäni ketkä kaikki käyttävät heidän vastuksia kiukaissaan, vastaus oli ikävä kyllä, vain yksi kiuasvalmistaja suomessa. 
Näkemättä kiuastasi ja "pölykuvia" toivon että saat tästä jonkilaisen arvion ongelmaasi. 
Ja jos toteat syyllisyyden löytyvän vastuksista niin suosittelen vaihtamaan kiukaasi sähkövastukset. 
Vastustehdas suomessa;  www.meyervastus.fi ja siellä Mikko Auno, joka hoitaa kiuasvastus asioita. 
Saunaterveisin, 
Pekka Paasonen
Saunamestari 2012

5. 
- Kysymys: 
Hei!
Löytyykö Kuopiosta yleisiä saunoja tai saunaseuraa? Löysin netin kautta  
Kuopion talviuimareiden sivut ja tiedot, mutta olisin kiinnostunut vain  
saunomisesta enkä niinkään talvi/avantouinnista. 
Voisitteko auttaa minua  tässä asiassa?

Ystävällisin terveisin
Anja

Vastaus: 
Tervehdys Anja, 
Tietääksemme Kuopiossa ei ole yhtään varsinaista saunaseuraa, 
eli sellainen kannattaisi Kuopioon ehdottomasti perustaa. 
Ainakin tämä yleinen savusauna löytyy Kuopiosta: http://www.rauhalahti.fi/?Itemid=690 
Kuopion talviuimarit käyvät myös saunomassa: http://www.kuopiontalviuimarit.fi/
Ystävällisin terveisin, 
Ari Tahvanainen
Saunamestari

4. 
- Kysymys: 
Hei!,onko teillä tietoa/tutkimustietoa näistä infrapuna-saunoista, 
kun heidän mainos-sivullaan ilmoitetaan lämmön menevän syvälle ihmisen kudokseen ja 
pitäis nopeuttaa aineen-vaihduntaa ja tietenkin erittäin hyvä ihmisen terveydelle? 
Infrapuna-saunan lämpötila olikohan jotain 50-60 astetta jotenkin ajattelen 
ettei korvais normaalia Suomalaista saunomista eteenkään savusaunaa.

Vastaus:
Hei Raimo, 
Infrapunasaunassa ei ole mitään ihmeellistä terveysvaikutusta verrattuna tavalliseen saunaan. 
Myös suomalaisessa saunassa on paljon infrapunasäteilyä, 
mutta paljon miellyttävämmällä tavalla kuin infrakopissa. 
Pentti Tuohimaa
Saunamestari

3.
- Kysymys: 
Onko minkään saunaseuran ohjelmassa sukupuolineutraalia saunomista eli yhteissaunomista, edes sivulauseen verran? Helsingissä Sompasauna-ryhmä on tällainen, mutta se ei tietääkseni kuulu saunaseurojen yhdistykseen.

Vastaus:
Tervehdys Eero, 
Hyvä, kun kysyit ko. asiaa.
Ensiksikin, ei ole mitään eri saunaseurojen yhdistystä, eikä sellaista edes tarvita!
On vain tämän saunaseurojen yhteisen sivuston ylläpitäjä Saunamestari Kilta ry,
jonka tarkoitus löytyy sivuiltamme. Kannattaa lukea. 
Ja sitten kysymykseesi: Esim. Vantaan Ulkoilukeskus Kuusijärvellä olevissa
kolmessa savusaunassa saunotaan aina sekasaunoissa. 
Samoin Saunahermannissa on teemapäivinä sekasaunat.
Myös kaikissa yhteisissä saunaretkissämme, mitä sivuiltamme löytyy,
on useimmiten sekasaunat eli uimapuvut päällä mennään saunaan.
Kannattaa siis seurata sivujamme usein, koska niihin tulee usein myös muutoksia ja uusia saunaretkiä. :)
Ystävällisin terveisin ja nähdään saunoissa,
Ari Tahvanainen
Saunamestari

2. 
- Kysymys: 
Marina kysyy: 
Järjestämmekö me kuljetuksia näihin saunatapahtumiin?

Vastaus: 
Tervehdys Marina, 
Hienoa, kun olet löytänyt yhteiset sivumme. 
Nämä saunaretkethän ovat yleisiä saunatapahtumia, 
jotka itsenäiset yrittäjät tai yhdistykset järjestävät. 
Me emme järjestä näihin saunaretkiin mitään erillisiä kuljetuksia, 
vaan jokainen saunaseurue hoitaa perille pääsynsä porukalla 
tai sitten jokainen saunoja hoitaa itse oman kuljetuksensa. 
Kannattaa siis kerätä oma saunaporukka. 
Storfinnhovaan ei myöskään tarvitse ilmoittautua ja 
kaikki mahtuvat varmasti saunomaan. 
On se sen verran suuri savusauna :) 
Saunaillallinen on eri hintaan, mutta ei kallis. 
TERVETULOA MUKAAN MUKAVAAN SAVUSAUNATAPAHTUMAAN!
Ystävällisin terveisin ja nähdään saunoissa, 
Ari Tahvanainen
Saunamestari
 
1. 
- Kysymys:
Lea kysyy: 
Löylyveden lämpötila? Kuuma vai kylmä?
 
Vastaus: 
Tervehdys  Lea, 
Tästä asiasta on väännetty kättä jo kauan. 
Totuushan on, että kylmä vesi kylmentää kiviä enemmän kuin kuuma vesi. 
Mutta se on aivan marginaalisen vähän, 
joten itse olen aina käyttänyt ja suositellut muillekin, 
ns. kädenlämpöistä vettä käytettäväksi paikoissa missä vain on ihmisiä. 
Kuten esimerkiksi saunoissa! 
Tämä on myös suuri turvallisuus kysymys! 
Ja varsinkin, jos vielä on lapsia saunomassa. 
Mielestäni, jos saunassa TÄYTYY muka ehdottomasti käyttää kuumaa vettä, 
niin sauna eli kiuas on joko huonosti lämmitetty tai sitten kivet pitäisi vaihtaa, 
jos ne kylmenevät jo kädenlämpöisestä vedestä. 
Eihän sitä silloin kannata edes luoda löylyjä lainkaan :)  
"Mikään ei ole niin huono kuin huonosti lämmitetty sauna!"
Ari Tahvanainen 
Saunamestari